Renklerin açıklaması:

 Image

Nifas, doğumdan sonra gelen kan demektir. Elleri, ayakları, başı belli olan düşükte gelen kan da nifastır. Nifas zamanının azı yoktur. Doğumdan sonra hiç kan gelmezse, nifas görmemiş olur, namaza devam eder. Kan gelince, namazı bırakır. Kan kesildiği zaman, gusledip namaza başlar; ama önceki nifas âdeti kadar gün geçmeden, cima edemez. En çok zamanı, Hanefi’de 40 gündür. 40 gün tamam olunca, kan kesilmese de, gusledip, namaza başlar. 40 günden sonra gelen kan, istihaze olur. O halde nifas gününü de ezberlemek ve özel günler defteri’ne de yazmak gerekir.

Düşükte parmağı, ağzı veya burnu belli olursa, bütün çocuk doğurmuş gibi olur. Hiçbir yeri belli değilse, nifas olmaz; fakat kan, 3 gün veya daha fazla akarsa ve hayızdan kesileli 15 gün veya daha çok olmuşsa, hayız olur. Eğer 3 günden az ise veya daha hayız kesileli 15 gün olmamış ise, hayız değil, istihazedir. Namazını kılar, orucunu tutar. Vaty için gusül gerekmez

Hayızın 10 günü veya Nifasın 40 günü içinde, bir iki gün kan gelmese, kesildi sanıp, gusledip oruç tutsa, sonra yine süresi içinde kan gelse, hayız veya nifas olacağı için, o oruçları kaza eder. Kesilince yine gusleder. 3 veya daha fazla kan gelip, âdetinden önce kesilse, gusledip namazını kılar. Ancak âdeti geçmedikçe vaty caiz olmaz. Nifas da böyledir.

Hayız âdetinden fazla kan gelip, 10 güne kadar kan devam etse veya 10 gün gelmeden kesilse, geldiği gün kadarı hayız olur. Eğer kan, 10 günü aşarsa, âdetinden fazlası hayız olmaz, âdetinden fazla kan geldiği istihazeli günlerdeki, kılmadığı namazları daha sonra kaza eder. Nifasın 40 günü de, hayızın 10 günü gibidir. Yani nifas âdetinden fazla kan gelip, 40 güne kadar kan devam etse veya 40 gün gelmeden kesilse, geldiği gün kadarı nifas olur. Eğer kan, 40 günü aşarsa, nifas âdetinden fazlası istihaze olur, nifas âdetinden fazla kan geldiği istihazeli günlerdeki, kılmadığı namazları daha sonra kaza eder.

İlk doğumla ilgili örnekler::

1) Bir kadın, ilk doğumunda 30 gün kan görse, bu 30 günün hepsi nifas olur. Kan kesilince, gusledip namaza başlar. 31. günden 40. güne kadar kan gelmediği için, nifas âdeti 30 gün olur.

 Image

2) Bir kadın, ilk doğumunda 40 gün kan görse, bu 40 günün hepsi nifas olur. 40 günden sonra, kan kesilmese de, gusledip namaza başlar.

Image 

3) Bir kadın, ilk doğumunda 45 gün kan görse, 40 günü nifas, sonra gelen 5 gün ise istihaze olur. 41. gün kan geldiği halde, artık gusledip namaza başlar.

 Image

4) Bir kadın, ilk doğumunda 5 kan, 30 temiz, 5 kan görse, aradaki 30 temiz gün de aktı kabul edilir. 40 günün hepsi nifas olur. 40 günden sonra kan gelse de, gusledip namaza başlar.

Image 

5) Bir kadın, ilk doğumunda 5 kan, 30 temiz, 10 kan görse, aradaki 30 temiz gün aktı kabul edilir. 40 günü geçtiği için istihaze var demektir. İlk 40 gün nifas, son 5 gün istihaze olur. 41. gün kan gelmeye devam ettiği halde, istihaze olduğu için, artık gusledip namaza başlar.

Image 

6) Bir kadın, ilk doğumunda hiç kesilmeden 60 gün kan görse, 40 günü geçtiği için istihaze var demektir. İlk 40 gün nifas, sonra 15 gün istihaze olur. 15 gün temiz geçmiş sayılacağı için, artık bundan sonra gelenler hayız olur. Yani son 5 kanlı gün hayız olur. 41. gün kan gelmeye devam edince, gusledip namaza başlar. 15 istihazeli gün bitince, yani 56. gün yine namazı bırakır. 61. gün kan kesilince, yine gusledip namaza başlar.

Image 

İkinci ve sonraki doğumlarla ilgili örnekler:

7) Nifas âdeti 35 gün olan bir kadın, bu doğumunda 29 gün kan görse, nifas âdeti değişir, 29 güne iner. Kan kesilince, gusledip namaza başlar; fakat önceki âdeti olan 35 gün geçene kadar cima caiz olmaz.

 Image

8) Nifas âdeti 33 gün olan bir kadın, bu doğumunda 42 gün kan görse, 40 günü geçtiği için istihaze var demektir. Bu durumda, önceki nifas âdeti geçerli olur. Yani ilk 33 gün nifas, sonraki 9 gün istihaze olur. Nifas âdeti değişmemiş olur.

41. gün kan geldiği halde, istihaze olduğu için, gusledip namaza başlar. İstihaze olan 34.-40. günler arasında namaz kılmadığı 7 günü, daha sonra kaza eder.

Image 

9) Nifas âdeti 30 gün olan bir kadın, ikinci doğumunda 20 kan, 15 temiz, 10 kan görse, aradaki 15 temiz gün aktı kabul edilir. 40 günü geçtiği için istihaze var demektir. Bu durumda, önceki nifas âdeti geçerli olur. Yani 45 günün ilk 30 günü nifas olur. Son 10 gün istihaze olur. Nifas âdeti de değişmemiş olur.

21. gün kan kesilince, gusledip namaza başlar. 36. gün kan gelince, yine namazı bırakır. 41. gün kan geldiği halde, istihaze olduğu anlaşıldığı için, gusledip namaza başlar. 40 günden önce nifas zannederek kılmadığı 5 günü, istihaze olduğu anlaşıldığı için, daha sonra kaza eder.

Image 

10) Nifas âdeti 20 gün olan bir kadın, ikinci doğumunda 5 kan, 30 temiz, 1 kan görse, aradaki 30 temiz gün aktı kabul edilir. Âdeti değişir, 36 güne çıkar. Kan kesilince, gusledip namaza başlar.

 Image