Renklerin açıklaması:

 Image

1- Maliki mezhebinde, nifasta kan gelen günlerin toplamının azami süresi 60 gündür. [Hanefi’de, nifasın başlangıcından 40 güne kadar geçen temiz ve kanlı günlerin toplamıdır. Maliki’yi taklit eden, nifas âdetinden sonrasını veya nifas âdeti yoksa 40 günden sonrasını kaza eder.]

2- Nifas görürken, 15 gün hiç kan gelmese, artık temizlenmiş olur. Bu 15 günlük temizlikten sonra tekrar kan gelirse, bu kan nifas değil, hayız kanıdır. [Hanefi’de ise 40 güne kadar nifastır.]

3- Nifas kanamaları arasındaki temizlik günleri 15 günden az olursa, aradaki kanlar nifas sayılır. Aradaki temizlik günleri hesaptan düşülerek kanama günleri toplanıp 60 günü bulursa, bu durumda kadının nifası sona ermiş olur.

4- Maliki’de nifasta 15 temiz gün geçmeden yine kan gelirse, bu gelen nifas olur. 15 temiz gün geçtikten sonra gelirse hayız olur. Nifas kanları arasında 15 veya daha fazla temizlik olursa, artık nifas bitmiş demektir, 60 günü beklemek gerekmez. 15 veya daha çok temiz günden sonra kan gelirse bu nifas değil, hayız kanı olur. Eski nifas âdeti yok ise, Hanefi’de kırk güne kadar gelen kanlar nifas sayılır.

5- Sezaryenle, yani karın yarılarak çocuk alınınca gelen kan, nifas olmaz. [Hanefi’de nifas olur. Maliki’yi taklit eden Hanefi, burada kendi mezhebi olan Hanefi’ye uyar.]

Örnekler:

1) Hanefi’ye göre nifas âdeti 30 gün olan ve Maliki’yi taklit eden bir kadın, bu doğumunda, 42 gün kan görse, Maliki’ye göre, 42 günü de nifas olur. Hanefi’ye göre ise, kanlı günler 40 günü geçtiği için, nifas âdeti geçerli olur. Yani 42 günün ilk 30 günü nifas, sonraki 12 gün istihaze olur.

43. gün kan kesilince, gusledip namaza başlar. Maliki’yi taklit ettiği için, kanlı günler 40 günü aştığı halde, 41. gün namaza başlamaz; çünkü Maliki’de arada 15 veya daha fazla temiz gün geçmedikçe, toplam 60 güne kadar görülen kanlı günler nifas olur. Hanefi’ye göre istihaze olduğu anlaşılan ve namaz kılmadığı 12 günü daha sonra kaza eder.

Image 

2) Maliki’yi taklit eden bir kadın, ilk doğumunda, 55 gün kan görse, Maliki’ye göre, 55 günü de nifas olur. Hanefi’ye göre ise, 40 günü aşan 15 kanlı gün istihaze olur.

56. gün kan kesilince, gusledip namaza başlar. Hanefi’ye göre istihaze olduğu anlaşılan ve namaz kılmadığı 15 günü daha sonra kaza eder.

 Image

3) Maliki’yi taklit eden bir kadın, ilk doğumunda, 60 gün kan görse, Maliki’ye göre, 60 günü de nifas olur. Hanefi’ye göre ise, 40 günü aşan 15 kanlı gün istihaze, bundan sonraki 5 kanlı gün ise hayız olur. Maliki’de 60 güne kadar nifas olduğu için, Hanefi’ye göre 40 günü aşan istihazeli günlerde namaz kılmaz.

61. gün kan kesilince, gusledip namaza başlar. Hanefi’ye göre istihaze olduğu anlaşılan ve namaz kılmadığı 15 günü daha sonra kaza eder.

Image 

4) Hanefi’ye göre nifas âdeti 21 gün, hayız âdeti ise 8 gün olan ve Maliki’yi taklit eden bir kadın, bu doğumunda, 7 kan, 13 temiz, 3 kan, 15 temiz, 5 kan görse, Maliki’ye göre, 7 kan ve 3 kan gördüğü günler nifas olur. Aradaki günler temizdir. Son 5 kanlı gün, 15 temiz günden sonra geldiği için Maliki’ye göre hayız olur. Hanefi’ye göre ise, kanlı günler 40 günü aştığı için, nifas âdeti geçerli olur. Yani aradaki 13 temiz gün de aktı kabul edilerek, ilk 21 gün nifas, bundan sonraki 2 kanlı gün ile 15 temiz günden sonraki 5 kanlı gün istihaze olur.

8. gün kan kesilince gusledip namaza başlar. 21. gün kan gelince yine namazı bırakır. 24. gün kan kesilince yine gusledip namaza başlar. 39. gün kan gelince yine namazı bırakır. 41. gün kan gelmeye devam edince, yine namaz kılmaz; çünkü bu günler Maliki’ye göre hayızdır. 5 kanlı günden sonra kan kesilince yine gusledip namaza başlar. İstihaze olduğu anlaşılan ve namaz kılmadığı 7 günü daha sonra kaza eder.

Image